Sider

lørdag den 19. april 2014

Tarmflora og resistent stivelse

De er jer, som følger kostdoktorn har sansynligvis allerede læst om resistent stivelse. Han havde nemlig et indlæg her den anden dag om emnet. Faktisk havde Budzinski to indlæg omkring emnet for et halvt års tids siden, som jeg læste uden ellers at tænke nærmere over det.
Men efter kostdoktorn havde taget emnet op, blev jeg altså nysgerrig, og fulgte de link han havde lagt - dette og dette - og så gik det ellers bare der ud af i blogland - I ved hvordan det går...

Og så blev jeg for alvor nysgerrig!
Resistent stivelse er en speciel form for stivelse, som vores fordøjelsesenzymer ikke kan nedbryde. Det betyder, at den restistente stivelse passerer direkte igennem mavesækken og tyndtarmen, uden at de kulhydrater, som er bundet i den resistente stivelse, bliver optaget i kroppen. Men når den resistente stivelse så når ned i tyktarmen, møder den en masse bakterier, som kan nedbryde stivelsen, og bruge energien til at formere sig. Fidusen ved dette er, at det hovedsagligt er de gode, nyttige bakterier, der har gavn af den resistente stivelse, mens de ondartede bakterier skulle blive bundet af stivelsen og skidt ud.
Under de gode bakteriers energistofskifte bliver der også dannet en speciel fedtsyre, butyrat (smørsyre?), som skulle være det brændstof tyktarmscellerne allerhelst vil bruge til vækst og vedligehold. I og med tyktarmscellerne får de allerbedste forhold, bliver tarmens funktion bedre og hele kroppens almene tilstand skulle forbedres. (80% af immunforsvaret sidder i tarmen, som de siger i en eller anden reklame).

Folk har rapporteret om alle mulige helbredsproblemer, ofte autoimmune, der er forsvundet eller er blevet bedre. Jeg lister nogen af dem op her, men har ingen videnskablige links, til at underbygge påstandene - det er ren og skær emperi.

Hudproblemer, bla psoreasis, skulle være væsentligt forbedrede eller forsvundet.
Gigtsmerter forbedret eller forsvundet
Mavetarm problemer, leaky gut, Chrons, kronisk diarre eller forstoppelse oa forbedret eller forsvundet.
Blodsukkeret bliver lavere og mere stabilt.
Mæthedsfølelsen bliver tydeligere.
Vægttab, som er gået i stå, går igang igen.
Forbedring af stofskiftet, bla øges basaltemperaturen.
Fantastisk søvn, med filmagtige drømme.
Bedre psykisk helbred, en følelse af "zen".

Det lyder jo spændende, især det med det lave, stabile blodsukker, mæthedsfølelsen, det forbedrede stofskifte og bedre vægttab. (Jeg har ingen problemer med autoimmune sygdomme, ellers ville det helt sikkert også være spænende at se hvad der sker!)
Rent praktisk skal man indtage ca 30 g resistent stivelse om dagen. Den letteste måde at få det på, er ganske almindelig kartoffelmel, som indeholder 98% resistent stivelse - så længe det ikke varmes op! Så det skal altså spises eller drikkes råt. Hvis det varmes op, forvandles det til almindelig stivelse, som fint kan nedbrydes af fordøjelsen og optages som glucose i kroppen. 30g svarer til 4 spiseskeer om dagen. Nogen anbefaler at starte lige på og hårdt, mens andre anbefaler langsomt at trappe op, da man ellers kan få voldsom gas og mavepine.
En anden grumd til, at resistent stivelse er spændende for en strikt lchfer som mig er, at fedt ikke er specielt godt for bakterier at leve af, så eens tarflora, kan godt lide under det og på sigt give maveproblemer. (Måske er det årsagen til, at en del lchfere er nødt til at indtage probiotiske bakterier hver dag, for ikke at få maveproblemer?).

Men jeg har altså besluttet at lave et lille forsøg med mig selv og resistent stivelse, som kommer til at løbe over nogle måneder. Jeg starter helt langsomt op med at trappe op over nogle uger, da jeg tidligere har haft store problemer med gas, da jeg spiste probiotiske fibre.
I skal nok få et par updates hen af vejen.

Mon der er andre som kunne tænke sig at prøve et lille forsøg? Jeg kunne personligt godt tænke mig at følge een af de, som forsøger at udeslutte mælkeprodukter for hudens skyld, og se om en forbedret tarmhelse også kan ses på huden. Men jeg er også en nysgerrig person...

10 kommentarer:

  1. Hej Laila - TAK fordi du skriver og forklarer så godt. Jeg har også læst diverse indlæg om resistent stivelse de sidste par dage, da jeg synes det er ret interessant. Men jeg er ikke så skarp til videnskabelige artikler og info, men her fik du forklaret meget præcist hvad det egentlig er der er så godt ved det :)
    Jeg vil selv prøve det af, da jeg har en ret følsom mave % fordøjelsessystem. I mange år har jeg også haft udslæt i ansigtet og sart hud, men tør næsten ikke håbe på at dette forsøg virker. (-Har snart prøvet ALT, lige fra hormon cremer til kokosolie)
    Men det skader vel ikke, så jeg starter op fra i aften af. prøver med 1 spsk i koldt vand, og vil trappe op. Jeg er en smule bekymret mht til gas udvikling.. Men det er forhåbentlig kun i opstarts fasen, hø hø..
    Jeg er spændt på at følge dit forsøg med det, også :)
    /Sheila

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sheila
      Glad for at du kunne bruge det :-) Det bliver spændende at se hvordan det kommer til at påvirke din mave og hud - giver du måske en update på din egen blog?
      Laila

      Slet
  2. Hej Laila :-)
    I min kamp mod psoriasis - og nu også psoriasisgigt - er jeg i denne uge begyndt at drikke kartoffelmel.
    Men ved du, om det er normalt, at det får sygdommen til at blusse op i starten? Jeg har nemlig for første gang i flere måneder fået en ny lille plet. Det kan muligvis også være af andre årsager, men jeg tænkte lige, at det kunne være, at du havde læst noget et sted :-)

    Hilsen Vikki

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Vikki
      Jeg har læst flere beretninger fra folk, som har haft en forværring af symptomerne før det blev godt. Ofte skulle det vist have noget med en opblussen af de dårlige bakterier at gøre, før de gode bakterier tager over. Jeg har læst man kan fremskynde de positive effekter ved at tage et tilskud af gode mælkesyrebakterier - gerne flere forskellige stammer.
      Jeg havde selv et voldsomt udbrud af bumser da jeg begyndte, selvom jeg egentligt ikke har en speciel problematisk hud.
      Held og lykke med dit projekt! Jeg glæder mig til at læse om det på din blog? Jeg har selv haft gode effekter, især på min appetitregulering, så det er spændende at høre hvordan det påvirker en autoimmun sygdom.
      Laila

      Slet
    2. Tak for svar :-)
      Ja, jeg tænkte nok det var sådan noget. Har også fået et par bumser urenheder i ansigtet.
      Jeg skal lige have læst op på det med mælkesyrebakterier. Jeg undgår jo mælkeprodukter, så jeg kan ikke helt greje, om jeg så kan tåle mælkesyrebakterierne? Tog vita biosa før, men stoppede samtidig med, at jeg udelukkede mælkeprodukterne.

      Jeg vil helt sikkert skrive om det på bloggen når jeg ved mere om hvordan det påvirker mig! :-)

      Slet
  3. Mælkesyrebakterier har INTET at gøre med mælk. Så fortsæt endelig med Vita biosa. Jeg har colitis ulcerosa også autoimmun sygdom, og er begyndt med den resistente stivelse. Mit problem er netop en dårlig tarmflora og en mangel på de gode bakterier, så min tarm er utæt. Så jeg håber virkelig det her er min løsning ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nanna
      Jeg krydser fingre for dig! Det viile være fantastisk hvis en så "simpel" ting som kartoffelmel kunne hjælpe dig :-) Jeg bruger stadig selv RS, fordi jeg bare generelt føler mig bedre tilpas når jeg starter dagen med et glas kartoffelmel med vand og et drys salt.

      Slet
  4. Hvis man begynder at eksperimentere med RS, så husk at starte ud med en meget lav dosis eller kan det give nogle alvorlige mavegener. Der er eksempler på at nogle får det værre med RS, mens andre bedre, sådan er tarmfloraen så forskellig fra person til person.

    Nogle kan iøvrigt reagere meget uhensigtsmæssigt, hvis man har SIBO og RS så fodrer de bakterier der har sneget sig op i tyndtarmen.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lars.
      Generelt bør man jo altid sætte sig ind i ting, der kan påvirke eens helbred, før man går igang. Jeg synes det er spændende af og til at udgive et lidt mere nørdet indslag på min blog, men jeg håber virkelig, at folk klikker vidre på de link, jeg har lagt op, da jeg jo bare er en glad amatør, som interesserer mig for ernæring og fysiologi.

      Slet
  5. Artiklen er ved at have nogle år på bagen, hvordan går det det så med forsøget, jeg selv er begyndt at kartoffelmel 3 x dgl for 14 dg siden, jeg har før brugt rå kartoffelmel ved store udbrud og kvalme

    SvarSlet